Pratite nas na:

Vinograd


Salaš okružen vinogradom nalazi se na severnom izlazu iz Temerina, na bečejskom putu, a prostire se na površini od 7 ha. Položaj: 45°27’22” N, 19°54’39” E.

Zbog vladajućih jačih atlantskih vetrova u vreme vegetacije, većina parcela je zasađena u položaju istok – zapad. Uzgojni sistem je visoki kordon, modifikovani karlovački.

Kod odabiranja sorti rukovodili smo se principom da to budu sorte koje su stvorene za vojvođansko područje ili, da budu svetske sorte koje verodostojno reflektiraju vojvodjanski terroir. Tako je naš vinograd jedinstven po zastupljenosti sa veoma vrednim, unikatnim sortama kao sto su Bačka, Panonija, Petra i Kosmopolita. Polazeći od ove činjenice, naša su vina takođe jedinstvena, kakva nigde ne možete naći - vesela, živa vina - sa posebno divnim mirisima, jako lepim kiselinama, koje su sa druge strane izbalansirane sa umerenim alkoholnim sadrzajem i bogatim ekstraktom koji potiče iz bogatog vojvođanskog tla.Zastupljenost sorti: Chardonnay (klon 75 i klon r 8) - 2.2 ha, Bačka - 0.16 ha, Petra - 0.12 ha, Kosmopolita - 0.31 ha, Pannonija - 0.96 ha, Talij Rizling (klon SK-54) - 0.96 ha, Petka, Frajla, Morava Merlot (klon 516) - 0.37 ha, Cabernet Sauvignon (klon R5) - 0.37 ha, Cabernet Franc (klon E11) - 0.37 ha, Frankovka - 0.37 ha.


chardonnay

Chardonnay, svetska sorta francuskog porekla, iz područja Champagne i Borgogne. Raširena je u celom svetu.
Rodnost: Srednja i redovna.
Berba: Sazreva u II epohi.
Organoleptička ocena vina: Daje vino sa karakterističnim sortnim ukusom, slamnato-žute boje sa zlatim odsjajem istaknutih mirisa i arome, puno, prijatnog sadržaja kiseline i alkohola. Vrlo je dobro vino za proizvodnju šampanjca. Mešanjem može znatno povećati kvalitet neutralnih vina.

rizling

Rizling Italijanski, je verovatno poreklom iz srednje Evrope. Osnovna je sorta Panonske nizije.
Rodnost: Rodnost je srednja i velika, redovna.
Berba: Dozreva kasnije, u III epohi.
Organoleptička ocena vina: Vino je slamnatožute boje, izraženog mirisa, suvog ukusa, srednjeg sadržaja alkohola i ekstrakta, ugodno gorkasto i već kao mlado vino razvija sortni miris i aromu istaknute svežine.

pannonia

Panonija, je stvorena je u IVV u Sremskim Karlovcima Priznata je 2003. godine. Pogodna je za ekološku proizvodnju.
Rodnost: Srednja i redovna.
Berba: Sazreva u II epohi.
Organoleptička ocena vina:Daje vino sa karakterističnim sortnim ukusom, slamnato-žute boje sa zlatim odsjajem istaknutih mirisa i arome, puno, prijatnog sadržaja kiseline i alkohola. Vrlo je dobro vino za proizvodnju šampanjca. Mešanjem može znatno povećati kvalitet neutralnih vina.

Backa

Bačka, je stvorena je u Institutu za voćarstvo i vinogradarstvo u Sremskim Karlovcima Priznata je 2002. godine
Rodnost: Odlikuje se visokom i redovnom rodnošću.
Berba: Sazreva u II epohi.
Organoleptička ocena vina: Vino je neutralnog mirisa po kvalitetu blizu Rizlingu Italijanskom, svetlo zelenožute boje. Odlikuje se svežinom i prijatnim kiselinama.

petra

Petra, je stvorena je u Institutu za vinogradarstvo u Sremskim Karlovcima. Priznata je 1991. godine.
Rodnost: Srednja i redovna.
Berba: Dozrevanje je ranije ili u srednje doba.
Organoleptička ocena vina: Vino je slamnatožute boje, s većim sadržajem alkohola, specifične muskatne arome i mirisa, harmonično, mekano, vrlo fino. Pogodna je za proizvodnju prirodnih poluslatkih aromatičnih vina

kosmopolita

Kosmopolita, je rezultat zajedničkog rada mađarskih i naših selekcionera. Stvorena je iz ukrštanja: Cserszegi fueszeres x C 43. Priznata je 2001.
Rodnost: Srednja i redovna.
Berba: Vrlo rano sazreva.
Organoleptička ocena vina: Vino je zeleno žute boje, puno, ekstraktno sa dosta alkohola. Vino je veoma fine muskatne arome, koja asocira na miris vinogradarske breskve.

Cabernet

Cabernet Sauvignon, svetska sorta francuskog porekla, iz oblasti Bordeaux-a. Raširen je u celom svetu.
Rodnost: Srednja i redovna.
Berba: Cabernet Sauvignon je sorta srednje epohe dozrevanja.
Organoleptička ocena vina: Vino Cabernet Sauvignona je intenzivne rubin crvene boje s prelazom na ljubičastu, puno, ekstraktno, s dosta alkohola, aromatično, s karakterističnim travnatim ukusom. Sa starenjem se znatno poboljšava kvalitet.

Merlot

Merlot, je francuskog porekla, iz oblasti Bordeaux-a.
Rodnost: Obilna i redovna.
Berba: Dozrevanje je u srednjoj epohi.
Organoleptička ocena vina: Vino predstavlja tipični i fini proizvod, intenzivne rubin crvene boje, karakterističnog ukusa na biljno zelenilo, sa dosta alkohola, suvo, aromatsko s relativno niskom kiselinom. Mešavinom sa Cabernetima povećava se kvalitet.

Frankovka

Frankovka, je poreklom iz područja Franken u Njemačkoj i/ili iz Hrvatske.
Rodnost: Rodnost je velika i redovna.
Berba: Dozreva u III razdoblju.
Organoleptička ocena vina: Vino je intenzivne rubin crvene boje, srednjeg ekstrakta, oseća se ukus na zeleno. Potpuno dozrelo i odležano vino razvija karakteristični sortni ukus i miris i predstavlja proizvod dobrog kvaliteta među crnim vinima kontinentalnog vinogradarskog područja.

Cab-Franc

Cabernet Franc, je francuskog porekla.
Rodnost: Srednja i dosta redovna u klimi severnijih krajeva.
Berba: Vreme dozrevanja srednje ili kasnije.
Organoleptička ocena vina:Cabernet Franc daje intenzivno rubin-crveno vino, puno, bogato ekstraktom, sa srednjom količinom alkohola, mirisno, sa karakterističnim prijatnim zelenim ukusom (trave), harmonično, visokog kvaliteta. Dobar je za kraće starenje od 2-3 godine.