N A Š I   V I N O G R A D I

Salaš okružen vinogradom nalazi se na severnom izlazu iz Temerina, na bečejskom putu, a prostire se na površini od 7 ha. Položaj: 45°27’22” N, 19°54’39” E.

Zbog vladajućih jačih atlantskih vetrova u vreme vegetacije, većina parcela je zasađena u položaju istok – zapad. Uzgojni sistem je visoki kordon, modifikovani karlovački.

Kod odabiranja sorti rukovodili smo se principom da to budu sorte koje su stvorene za vojvođansko područje ili, da budu svetske sorte koje verodostojno reflektiraju vojvodjanski terroir. Tako je naš vinograd jedinstven po zastupljenosti sa veoma vrednim, unikatnim sortama kao sto su Bačka, Panonija, Petra i Kosmopolita. Polazeći od ove činjenice, naša su vina takođe jedinstvena, kakva nigde ne možete naći - vesela, živa vina - sa posebno divnim mirisima, jako lepim kiselinama, koje su sa druge strane izbalansirane sa umerenim alkoholnim sadrzajem i bogatim ekstraktom koji potiče iz bogatog vojvođanskog tla.

Proizvodnja vina je bazirana isključivo na grožđu iz sopstvenih vinograda koji se nalaze Vojvodini u Južnoj Bačkoj (7 ha) i u Županiji Delalfeld, Hajoš - Bajsko vinogorje u Mađarskoj (1 ha).

vinograd

 
 

Zastupljenost sorti: Chardonnay (klon 75 i klon r 8) - 2.2 ha, Bačka - 0.16 ha, Petra - 0.12 ha, Kosmopolita - 0.31 ha, Pannonija - 0.96 ha, Talij Rizling (klon SK-54) - 0.96 ha, Merlot (klon 516) - 0.37 ha, Cabernet Sauvignon (klon R5) - 0.37 ha, Cabernet Franc (klon E11) - 0.37 ha, Frankovka - 0.37 ha, Syrah - 0.037 ha, Probus - 0.016 ha

 
chardonnay

Chardonnay, svetska sorta francuskog porekla, iz područja Champagne i Borgogne. Raširena je u celom svetu.

Rodnost: Srednja i redovna.

Berba: Sazreva u II epohi.

Organoleptička ocena vina: Daje vino sa karakterističnim sortnim ukusom, slamnato-žute boje sa zlatim odsjajem istaknutih mirisa i arome, puno, prijatnog sadržaja kiseline i alkohola. Vrlo je dobro vino za proizvodnju šampanjca. Mešanjem može znatno povećati kvalitet neutralnih vina.

 
riesling

Rizling Italijanski je verovatno poreklom iz srednje Evrope. Osnovna je sorta Panonske nizije.

Rodnost: Rodnost je srednja i velika, redovna.

Berba: Dozreva kasnije, u III epohi

Orgnoleptička ocena vina: Italijanskog Rizlinga je slamnatožute boje, izraženog mirisa, suvog ukusa, srednjeg sadržaja alkohola i ekstrakta, ugodno gorkasto i već kao mlado vino razvija sortni miris i aromu istaknute svežine.

 
panonnia

Panonija je stvorena je u Institutu za vinogradarstvo u Sremskim Karlovcima iz ukrštanja Kunbarat x Traminer x Bianca x Riesling 239-20 Gm. Priznata je 2003. godine. Panonija je pogodna za ekološku proizvodnju grožđa.

Rodnost: Rodnost je srednja dosta redovna, na nivou dobrih klonova Rajnskog rizlinga.

Berba: Ranog je sazrevanja. Može da nakupi i mnogo više šećera i usto ne snižava bitno kiseline. Daje elegantno, harmonično vino koje asocira na vino Rajnskog rizlinga

Orgnoleptička ocena vina: Vino je izvrsnog kvaliteta, slamnato-žute boje sa zelenkastim odsjajem, suvo, aromatično, mirisno sveže.

 
backa

Bačka je stvorena je u Institutu za vinogradarstvo u Sremskim Karlovcima iz ukrštanja Petra x Bianca. Priznata je 2002.

Rodnost: Odlikuje se visokom i redovnom rodnošću.

Berba: Redovno sazreva u II epohi.

Orgnoleptička ocena vina: Vino je neutralnog mirisa po kvalitetu blizu Rizlingu Italijanskom, svetlo zelenožute boje. Odlikuje se svežinom i prijatnim kiselinama.

 
petra

Petra je stvorena je u Institutu za vinogradarstvo u Sremskim Karlovcima. Priznata je 1991. godine.

Rodnost: Rodnost je srednja i redovna.

Berba: Dozrevanje je ranije ili u srednje doba.

Organoleptička ocena vina: Vino je slamnatožute boje, s većim sadržajem alkohola, specifične muskatne arome i mirisa, harmonično, mekano, vrlo fino. Pogodna je za proizvodnju prirodnih poluslatkih aromatičnih vina.

 
kosmopolit

Kosmopolita je rezultat zajedničkog rada mađarskih i naših selekcionera. Stvorena je iz ukrštanja: Cserszegi fueszeres x C 43. Priznata je 2001.

Rodnost: Rodnost je srednja i redovna.

Berba: Vrlo rano sazreva.

Organoleptička ocena vina: Vino je zeleno žute boje, puno, ekstraktno sa dosta alkohola. Vino je veoma fine muskatne arome, koja asocira na miris vinogradarske breskve.

 
cab_sauvignon

Cabernet Sauvignon svetska sorta francuskog porekla, iz oblasti Bordeaux-a. Raširen je u celom svetu.

Rodnost: Srednja i redovna.

Berba: Cabernet Sauvignon je sorta srednje epohe dozrevanja.

Organoleptička ocena vina: Vino Cabernet Sauvignona je intenzivne rubin crvene boje s prelazom na ljubičastu, puno, ekstraktno, s dosta alkohola, aromatično, s karakterističnim travnatim ukusom. Sa starenjem se znatno poboljšava kvalitet.

 
merlot

Merlot je francuskog porekla, iz oblasti Bordeaux-a.

Rodnost: Obilna je i redovna.

Berba: Dozrevanje je u srednjoj epohi.

Organoleptička ocena vina: Vino predstavlja tipični i fini proizvod, intenzivne rubin crvene boje, karakterističnog ukusa na biljno zelenilo, sa dosta alkohola, suvo, aromatsko s relativno niskom kiselinom. Mešavinom sa Cabernetima povećava se kvalitet.

 
frankovka

Frankovka je poreklom iz područja Franken u Njemačkoj i/ili iz Hrvatske.

Rodnost: Rodnost je velika i redovna.

Berba: Dozreva u III razdoblju.

Organoleptička ocena vina: Vino je intenzivne rubin crvene boje, srednjeg ekstrakta, oseća se ukus na zeleno. Potpuno dozrelo i odležano vino razvija karakteristični sortni ukus i miris i predstavlja proizvod dobrog kvaliteta među crnim vinima kontinentalnog vinogradarskog područja.

 
cab_franc

Cabernet Franc je francuskog porekla.

Rodnost: Srednja i dosta redovna u klimi severnijih krajeva.

Berba: Vreme dozrevanja srednje ili kasnije.

Organoleptička ocena vina: Cabernet Franc daje intenzivno rubin-crveno vino, puno, bogato ekstraktom, sa srednjom količinom alkohola, mirisno, sa karakterističnim prijatnim zelenim ukusom (trave), harmonično, visokog kvaliteta. Dobar je za kraće starenje od 2-3 godine.

 

Syrah (Shiraz) drevna sorta poreklom sa juga Francuske.

Rodnost: Srednja i dosta redovna.

Berba: Sazreva u II epohi, srednje pozno.

Organoleptička ocena vina: Vina sorte Syrah imaju izražen voćni miris, elegantna su i veoma cenjena. Čista sortna vina su retkost na tržištu, ona se uglavnom kao "začin" (10-15%) dodaju drugim vinima.

 

Probus je stvoren u Institutu za vinogradarstvo u Sremskim Karlovcima, ukrštanjem Skadarke i Cabernet Sauvignon-a

Rodnost: Dobra i redovna.

Berba: Vreme dozrevanja je kasno.

Organoleptička ocena vina: Vina proizvedena od Probusa su pune boje, bogata, harmoničnog ukusa i prijatnog mirisa. Perspektivna je sorta za visokokvalitetna crvena vina.

 

 
Copyright © 2007-2013 VINDULO | Web design STDesign