S Z Ő L Ő Ü L T E T V É N Y E K

 

Temerin északi bejáratánál, az Óbecse felé vezető út mellett, áll egy 7 hektáros szőlőültetvénnyel övezett tanyaház. Földrajzilag betájolt fekvése: északi szélesség 45° 27’22”, keleti hosszúság 19° 54’39”.  

A vegetáció idején, az Atlanti-Óceán felől fújó szelek irányát figyelembe véve, az ültetvény kelet-nyugati irányt mutat. A termesztés módja pedig a magas kordon karlócai változata.

Amikor a szőlőfajtákat telepítettük, azt tartottuk szem előtt, hogy olyan fajtákat válasszunk, amelyek jól érzik magukat a Vajdaság ege alatt, vagy olyan világszerte ismert fajtákat termesszünk, amelyek hűen tükrözik a vajdasági miliőt. Ebből kifolyólag szőlőültetvényünk egyedülálló abban a tekintetben, hogy nagyon értékes, egyedi fajtákkal rendelkezünk, mint amilyen a bácska, a pannónia, a petra és a kozmopolita. E tények ismeretéből logikusan következik, hogy boraink ugyancsak egyedülállók, egyetlen más bor sem hasonlít hozzájuk: vidám, életteli, illatos borok ezek, sav- és alkoholtartalmuk kiegyensúlyozott, extraktumtartalmuk gazdag, amely tulajdonságok csakis a vajdasági talaj minőségéből eredeztethetők.

Bortermelésünket kizárólag saját szőlőültetvényeinkre alapozzuk, mely ültetvények a Vajdaságban, még pontosabban Dél-Bácskában ( 7 ha ), valamint Magyarországon, a Dél-Alföldön, még pontosabban a bajai bortermő vidék Hajós nevű községében ( 1 ha ) találhatók.

 

vinograd

 
 

Szőlőfajtáink: Chardonnay (klon 75 i klon r 8) - 2.2 ha, Bácska - 0.16 ha, Petra - 0.12 ha, Kosmopolita - 0.31 ha, Pannonija - 0.96 ha, Olaszrizling (klon SK-54) - 0.96 ha, Merlot (klon 516) - 0.37 ha, Cabernet Sauvignon (klon R5) - 0.37 ha, Cabernet Franc (klon E11) - 0.37 ha, Frankovka - 0.37 ha, Syrah - 0.037 ha, Probus - 0.016 ha.

 
chardonnay

Chardonnay Franciaországból, Champagne és Borgogne vidékéről származik, az egész világon elterjedt, ismert és elismert fajta.

Terméshozama közepes, de rendszeres.

A szőlőérés második szakaszában szüretelhető.

A belőle készült bor a fajtára jellemző tulajdonságokkal rendelkezik. Szalma-, már-már aranysárgába átmenő színe van, átható bukéval rendelkezik. Testes bor, sav- és alkoholtartalma kiegyensúlyozott. Nagyon jól alkalmazható a pezsgőgyártás alapanyagaként is. Ennek a bornak hozzáadásával hathatóan javíthatók a semleges borok minősége.

 
riesling

Olaszrizling Nagy valószínűséggel Közép-Európából származik. A Pannon-síkság alapvető szőlőfajtája.

Terméshozama közepes vagy gazdag és rendszeres.

A szőlőérés harmadik szakaszában szüretelhető.

A belőle készült bor szalmasárga színű, átható illatú száraz bor, közepes alkohol- és extraktumtartalommal, kellemesen kesernyés ízzel. A belőle készült újbor is már a fajtára jellemző illatot termeli, és üde összhatást kelt.

 
panonnia

Pannónia A kunbarát, a tramini, a bianca és a rizling 239-20 GM fajták keresztezése által a Kárlócai Szőlőtermesztő Intézetben kísérletezték ki. Elismertetése 2003-ban történt.

Termesztése megfelel a természetvédelmi követelményeknek. Terméshozama közepes, de aránylag rendszeres, amely megfelel a rajnai rizling klónozása által keletkezett fajták termésmódjának.

Koraérő fajta. Magas cukorfokot képes felhalmozni, ám ez nem hat ki savtartalmára.

Elegáns, harmonikus bor készül belőle, és nagyon hasonlít a rajnai rizlingre. Kitűnő minőségű. Zöldbe átmenő, szalmasárga színű száraz bor, aromás és üdén illatos.

 
backa

Bácska A petra és a bianca szőlőfajták keresztezése által a Kárlócai Szőlőtermesztő Intézetben kísérletezték ki. 2002-ben vált elismert fajtává.

Bőven és rendszeresen terem.

Mindig a szőlőérés második szakaszában szüretelhető.

A belőle készült bor semleges illatú, minőség szempontjából pedig a Rajnai rizlinghez hasonlítható. Világos zöldessárga színű. Üde hatású, és kellemes savtartalommal rendelkezik.

 
petra

Petra A Kárlócai Szőlőtermesztő Intézet által létrehozott szőlőfajta. 1991-ben vált elismert fajtává.

Közepes termést ad, ám rendszeresen terem.

Koraérő, vagy esetleg a szőlőérés második szakaszában szüretelhető.

A belőle készült bor szalmasárga színű, magasabb szintű alkohol- és savtartalom jellemzi, bukéja a muskát borokra emlékeztet. Harmonikus, könnyű és nagyon finom. Természetes, aromás, félédes borok készítésétre alkalmas.

 
kosmopolit

Kozmopolita Magyar és szerbiai szakemberek együttműködésének eredményeként keletkezett. A cserszegi fűszeres és a C 43 fajták keresztezésével hozták létre. 2001-ben történt meg elismertetése.

Közepes terméshozamú és rendszeresen termő.

Nagyon koraérő fajta.

Testes, zöldessárga színű bort ad, amely bornak magas az extraktum- és alkoholtartalma. Aromája a muskát borokéra emlékeztet, majdnem egészen az őszibarack illatához hasonlít.

 
cab_sauvignon

Cabernet Sauvignon Francia eredetű, a világon ismert és elismert bordeaux-i fajta.

Közepes terméshozamú, de rendszeresen termő.

A szőlőérérs középső szakaszában szüretelhető.

A belőle készült Cabernet Sauvignon lilás, erős rubinpiros színű, testes bor. Extraktum- és alkoholtartalma igen magas szintű, aromás, a fajtára jellemzően a friss fű illatát idézi. Óborként jelentősen megnő a minősége.

 
merlot

Merlot A franciaországi Bordeaux-ból származik.

Bőven és rendszeresen terem.

A szőlőérés középső szakaszában szüretelhető.

A belőle készült bor intenzív rubinpiros színű, finom, különleges bor, de egyben tipikus is, mert íze a zöld növényekre emlékeztet. Alkoholtartalma igen magas szintű. A száraz borok csoportjába tartozik. Aromás, relatívan kevés a savtartalma. Cabernetek hozzáadásával minősége nagyban megnövekszik.

 
frankovka

Kékrankos A németországi Frank vidékről vagy Horvátországból származik.

Bőven és rendszeresen terem.

A szőlőérés harmadik szakaszában érik.

A belőle készült bor intenzív rubinpiros színű, közepes extraktumtartalmú, jellegzetes íze a zöld növényekre emlékeztet. A fajtára oly jellemző bukéját csak óborként észlelhetjük. A vörös borok családjában nagyon jó minőségű bornak számít.

 
cab_franc

Cabernet Frank Francia eredetű.

Az északabbra fekvő vidékeken közepesen és rendszeresen terem.

A szőlőérés közepe táján vagy később szüretelhető.

A belőle készült bor intenzív rubinpiros színű, testes vörös bor, extraktumtartalma gazdag, alkoholtartalma közepes, a frissen kaszált fű illatára emlékeztet. Harmonikus, minőségi bor. A rövid beérésű borok közé tartozik ( 2-3 év).

 

Syrah ( Shiraz ) Az ősi fajták közé tartozik, Dél-Franciaországból származik.

Közepes terméshozamú, eléggé rendszeresen terem.

A szőlőérés második szakaszában érik. Közepesen későn érő fajta.

A belőle készült bornak kimondottan gyümölcs illata van, elegáns, és igen értékes bornak minősül. A tisztán syrah szőlőfajtából készült borok nemigen vannak jelen a borpiacon, inkább egyéb borok „fűszerezésére” használják (10-15 %).

 

Probus A Kárlócai Szőlőtermesztő Intézetből származik, a szkadarka és a cabernet sauvignon keresztezésével jött létre.

Jó terméshozamú, és rendszeresen terem.

Későn érő fajta.

A belőle készült bor erőteljes színű, gazdag, harmonikus ízegyveleggel és kellemes illatú. Ami a minőségi borok előállítását illeti, igen jó távlatokkal rendelkezik.


Copyright © 2007-2009 VINDULO | Web design STDesign